Welkom

Haptonomie

Haptotherapie

Wanneer Haptotherapie

Kosten/vergoeding

Wie zijn wij

 

Contact en route

Meer info

 

 

Haptonomie

Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van de tastzin en het gevoelsleven. Deze ontwikkeling begint al als we nog heel klein zijn. De baby in de baarmoeder reageert al op een uitnodigende en liefdevolle hand.

Een dwingende en betastende aanraking zal de baby proberen te vermijden. Als de handen en de blik liefdevol en respectvol zijn, is dit de eerste boodschap van "welkom' in het leven.

Deze zintuiglijke en lichamelijke informatie wordt opgeslagen en ingelijfd. We dragen deze prille ervaringen als stille kennis met ons mee. Het is stille kennis omdat we tijdens de eerste levensjaren nog niet over taal beschikken om de sfeer waarin we opgroeien te benoemen.

Later kun je hier met taal ook vaak niet meer bijkomen. Het lichaam draagt dit verhaal met zich mee.
Onbewust komen ervaringen van vroeger tot uitdrukking in onze houding, motoriek, mimiek, in gebaren en in de intonatie van de stem. Houdings- en bewegingspatronen, evenals stem en stilte, toon en timing, maat en ritme vertellen een verhaal dat wij "vergeten" zijn.

Bij de haptonomische benadering gaat het erom het lichaam respectvol te "lezen", ervan uitgaande dat het iets wezenlijks te vertellen heeft. Elk menselijk lichaam is een uniek verhaal dat zijn eigen geschiedenis vertelt.

Haptonomie gaat over de balans tussen denken, voelen en handelen. Bij veel mensen is het denken meer ontwikkeld of prominenter aanwezig dan het voelend vermogen. Naast het denkend bewustzijn is, vooral in het contact tussen mensen, het voelend vermogen of het waarnemend bewustzijn belangrijk. Immers, het vermogen om elkaar aan te voelen en elkaars grenzen tijdig waar te nemen is essentieel om op elkaar af te kunnen stemmen.

  © D.Talma

Happiness is when
what you think,
what you feel
and what you do
are in harmony

(Ghandi)